2 dec 2018 t/m 31 maart 2019

Expositie winterse foto’s met voornamelijk stadsgezichten en landschappen, gemaakt in de directe omgeving (Nijmegen en de Ooijpolder) In de winter valt er een weldadige stilte om me heen die mij tot rust brengt en uitnodigt tot reflectie. Ik hou van alle seizoenen maar fotografisch is winter voor mij echt koning.

Over Quinta

Naast foto’s maakt zij gedichten en heeft ze een klein bundeltje met een combinatie van foto’s, schilderijen, tekeningen en tekst uitgegeven onder de naam ‘Een vliegende kraai wordt soms wat nat’.  Ook het schilderen heeft zij na 20 jaar weer opgepakt.  „Ik volg mijn intuïtie,  maak geen lange termijnplannen. Tijd is mijn grootste vijand dacht ik tot voor kort… na rijp beraad blijkt het je trouwste bondgenoot in het leven! Licht en schaduw zijn mijn vrienden.

Ik put inspiratie uit mijn directe omgeving. Er is ook drama in de pólder! De schoonheid van het licht, schaduwen, mensen, landschappen, tegenstellingen, mysteries en spiegelingen trekken mijn aandacht en ik probeer in een foto te vangen wat me raakt. In die weerspiegeling van het ogen-blik stop ik uiteraard iets van mijzelf.  Bewust of onbewust maak je keuzes.

Zoals ik vroeger foto’s met de hand afdrukte, hier en daar wat lichter of donkerder maakte, een kleur wat koeler of warmer,  manipuleer ik ook het licht en de kleuren in de digitale foto om de essentie van dat moment naar buiten te brengen zonder de magie van het ogenblik geweld aan te doen.

Eerdere exposities o.a. in Arnhem stadsschouwburg (wandkleden). Kerkje van Persingen diverse keren. Kunst in de Carport Groesbeek. Galerie SummerArt. Galerie Satijnvogel. Kunstlus Doornenburg. CWZ.  Maartenskliniek.  Radboud ziekenhuis. Diverse gezondheidscentra. Studio 104. Kunstraffinaderij XL in Nijmegen (Gelderlander gebouw). Stevenskerk Nijmegen. Wilderniscafé Kekerdom. Eusebiuskerk Arnhem.  Art@deTransformatie (Kunstfabriek de Transformatie Arnhem). Stadsschouwburg Nijmegen. Sanquin Nijmegen.  Anamorfosa Nijmegen. Kunst in het Kerkje Velp. Pakhuis (Beeldentuin) Cuijk.

Info: quintabuma@gmail.com / www.kunstblik.com

Een klein CV’tje

Ik werd in 1953 geboren in molen ‘de Eendragt’ in Weesp aan de Vecht als dochter van Just Buma (1910-1996), arts en begenadigd fotograaf in zijn vrije tijd, en Lidi van Mourik Broekman (1917-2015), beeldhouwster en schilder . We verhuisden vaak en groeiden op in een groot gezin met veel grapjes, muziek, klei, vrienden, gevoel, dieren en liefde.  Als de geit ziek was, lag zij onder de vleugel in de woonkamer om weer beter te worden. De krielkippen sliepen het liefst op de gipsen koppen van mijn moeder in de bijkeuken. We gingen met 3 van ons op het paard door de bossen, of ingespannen met een kar erachter, op pad.  We leerden onze talen en werden gestimuleerd om er uit te halen wat er in ons zat, zònder dwang en mét liefde.Ik heb dan ook heel veel aan mijn beide ouders te danken en ik verveel me nooit.

Na de MMS uitgeloot voor de kunstacademie Arnhem volgde ik de Pedagogische Academie (met aantekening handenarbeid). Tijdens het laatste jaar werkte ik na school vaak vrijwillig bij de bronsgieterij in Cuijk waar ik in een houten keet in de tuin woonde.

Na de P.A. gaf ik een half jaar af en aan les als invalster.  Dit deed mij besluiten zelf creatief bezig te gaan i.p.v. anderen aan het werk te zetten en ging in de leer bij weefster Maria de Swaaf in Beers, waar ik later ging wonen.Een aantal jaren geweven en in mijn onderhoud voorzien door jassen en vloerkleden te maken.  Als vrij werk maakte ik wandkleden die o.a. via de kunstuitleen hun weg naar buiten vonden.

De oude boerderij waar ik woonde bij Maria werd door brand verwoest en ook gingen al mijn werken, krabbels en gedichten, geprepareerd materiaal en huisraad verloren. (1978) Na een periode in Frankrijk en een reis door Afrika heb ik met een nieuw weefgetouw nog een paar wandkleden gemaakt maar kreeg uiteindelijk meer expressiemogelijkheid door te schilderen.  Autodidact, diverse schilderklassen gevolgd en boetseerlessen bij Paul de Swaaf op de vrije academie. Inmiddels woonde ik op mijn 16e adres…

Toen kwam door een toeval op reis de fotografie op mijn pad. Ik kocht in Frankrijk een oude rolleiflex zoals die waarmee mijn mijn vader altijd fotografeerde en heb de fotovakschool gedaan, waarna ik direct als zelfstandig fotograaf mijn bedrijf begon in 1989.  Naast de reguliere opdrachten heb ik een uitgeverij van ansichtkaarten (stadsgezichten en kunstkaarten) en maak ik vrij werk. Dit laatste vindt via exposities zijn weg, waarvan akte.

Op de website staat ook een link naar het fotoboek Noord-Zuid, waarin foto’s zijn opgenomen die bijna allemaal ingelijst zijn en per direct beschikbaar zijn.