Zin.

Zintuigen hebben we in soorten en maten. Het aantal ervan varieert nogal afhankelijk van wat je een zintuig noemt.

Maar ik hou het even bij de meest voor de hand liggende.

Horen. Het hoogtepunt is voorbij, maar nog steeds hoor je, ook overdag, regelmatig de nachtegaal die ergens bij het strandje aan de Waal zit. En natuurlijk een heleboel andere vogels. Vanmorgen zowaar een Wielewaal gehoord (echt wel Jodeljoo dus!). Vooral voor en na de openingstijden is het een waar genot om in de tuin al die vogels te horen. Ik ken ze lang niet allemaal, maar herken intussen koolmees, vink, zwartkop, specht.

Zien. Je ogen de kost geven. Dat lukt op dit moment aardig in de theetuin. Het aantal bloemen explodeert. Clematis, geraniums, smeerwortel, rodgersia, de laatste seringen en daslook. Maar misschien wel het mooiste moet nog komen: de rozen. Die staan op springen, en een aantal laten al de eerste bloemen zien. De rozenbergen staan helemaal vol met knoppen. Dat belooft weer heel veel moois!

 

En dan kom ik op de reuk. Zo indringend als seringen of viburnum ruiken rozen niet. Een heleboel rozen ruiken tegenwoordig helaas helemaal niet. Met het kweken van nieuwe soorten is het een trend geweest om alleen maar op uiterlijk te selecteren, en de reuk te laten zitten. Jammer! De rozen in de theetuin zijn allemaal mede uitgekozen vanwege het lekkere ruiken. En als je dan je neus in zo’n bloem steekt dan kun je helemaal wegzweven. Dat is wat rozengeur met je doet. Ogen dicht: op reis naar exotische oorden, met fonteintjes, een harem (m/v), nachtegalen, wuivende palmen.
Het rare in de theetuin is dat als je je ogen weer open doet een deel van die dromen nog werkelijkheid blijken te zijn ook!

 

Waarna je je smaak, volgende zintuig, kunt laten verwennen met een theetje en een taartje, of een soepje.

En dan hebben we ook de tast nog. Maar die moet je doseren in de tuin. Voelen mag overgaan in aaien. Heel voorzichtig, planten zijn gevoelig.

Dan kom je vanzelf in evenwicht. Wat dan ook weer een zintuig is.

Je zou er zin van krijgen!